Přestupování v Číně - Honzovy letenky
Skupiny létají s Honzou

Přestupování v Číně

13.11.2017 10:46 75 komentářů

Čína je jedna ze zemí, do které mohou občané Česka a Slovenska vstoupit pouze na základě platného víza, které vydá čínské ministerstvo zahraničí nebo příslušné velvyslanectví. Pro návštěvníky Číny je tak nezbytné si vízum vyřídit. Existují ale výjimky. Cizinci využívající Čínu jen jako přestupní bod mají možnost se žádosti o vízum vyhnout. Existuje několik druhů čínské bezvízové politiky.

Přímý tranzit do 24 hodin

Cizinci, kteří v Číně přestupují na let odlétající do 24 hodin, nemusejí žádat o vízum. Podmínkou je zůstat v mezinárodním tranzitním prostoru (na letišti) a mít platnou letenku s potvrzeným datem a rezervací sedadla do třetí země (tzn. ne do státu, ze kterého cestující přiletěl, ani do jiného čínského města kromě Macau, Hong Kongu a Taiwanu). Pokud je nutné v Číně přejet z jednoho letiště na druhé, ze kterého cestující pokračuje do třetí země, je nutné kontaktovat čínské velvyslanectví nebo konkrétní imigrační úřad na čínském letišti a vyřídit povolení vstupu na čínskou půdu (samozřejmě za poplatek).

72hodinový bezvízový tranzit

Cizinci z určité skupiny zemí, které Čína vybrala (zahrnuje i Česko a Slovensko), mají možnost využít 72hodinového bezvízového pobytu v Číně. Při něm může cestující opustit letiště na dobu nepřekračující 72 hodin a čas trávit ve městě nebo oblasti poblíž letiště (seznam letišť a k nim příslušných měst viz níže). Pro získání 72hodinového bezvízového tranzitu je nutné opět předložit platnou letenku do třetí země s potvrzeným datem a rezervací sedadla. Cizinci, kteří splňují podmínky pro 72hodinový bezvízový tranzit, oznámí letecké společnosti zajišťující jejich přepravu, že chtějí bezvízového vstupu využít. Imigrační orgány na letišti v Číně ověří, zda jsou splněny podmínky pro bezvízový tranzit (země původu + letenka) a povolí vstup do země.

Seznam letišť a příslušných měst s možností využití 72hodinového bezvízového tranzitu

1) Qingdao Liuting International Airport – provincie Shandong

2) Guangzhou Baiyun International Airport – provincie Guangdong

3) Chengdu Shuangliu International Airport – město Chengdu

4) Chongqing Jiangbei International Airport – město Chongqing

5) Shenyang Taoxian International Airport – město Shenyang

6) Dalian Zhoushuizi International Airport – město Dalian

7) Xi’an Xianyang International Airport – město Xi’an a město Xianyang

8) Guilin Liangjiang International Airport – město Guilin

9) Kunming Changshui International Airport – město Kunming

10) Xiamen Gaoqi International Airport – město Xiamen

11) Wuhan Tianhe International Airport – město Wuhan

12) Changsha Huanghua International Airport – provincie Hunan

13) Harbin Taiping International Airport – město Harbin

Pokud chce cestující město/oblast opustit, musí zažádat o vízum na místním imigračním úřadě, bez něj se pohybuje mimo území města/oblasti nelegálně a může být stíhán čínskými úřady.

144hodinový bezvízový tranzit

Cestující přestupující ve městě Šanghaj, provincii Jiangsu nebo provincii Zhejiang mají rozšířenou možnost bezvízového vstupu, který může trvat až 144 hodin s možností volně cestovat v rámci těchto oblastí. Pro získání tohoto bezvízového tranzitu je potřeba, aby cestující přiletěl ze zahraničí a opět předložil platnou letenku do třetí země s potvrzenou rezervací data a sedadla.

Cestující využívající 144hodinový bezvízový tranzit mohou pro vstup nebo výstup zvolit kterékoliv z daných míst: Shanghai Pudong International Airport, Shanghai Hongqiao International Airport, Shanghai Port International Cruise Terminal, WuSongKou International Cruise Terminal, Shanghai Railway Port nebo Nanjing Lukou International Airporta Hangzhou Xiaoshan International Airport.

Nově od roku 2018 se k tomuto seznamu přidávají čtyři metropole, možnost cestování je u nich ale omezena jen na samotná města, mimo ně je už opět potřeba vyřídit víza. Mezi nově tolerované místa patří Beijing Capital International Airport (platí jen pro město Peking), Tianjin Binhai International Airport (město Tianjin), Shijiazhuang Zhengding International Airport (město Shijiazhuang) a Qinhuangdao Beidaihe Airport (město Qinhuangdao).

POZOR! Pokud v Číně přestupujete dvakrát (např. na trase Praha – Peking – Šanghaj – Sydney), nemáte nárok na jakýkoliv bezvízový vstup ani transfer a je nutné si vyřídit turistické vízum.

 

Diskuze
PŘIDAT KOMENTÁŘ Chcete se na něco zeptat? Není vám něco jasné a nevíte si rady? Nebo naopak máte nějaké poznatky nebo zkušenosti, o které se chcete podělit? Napište do komentářů.
  • Profilový obrázek
    Tien Tran napsal(a):

    Dobrý den, trochu mě mate Vaše odpověď na otázku uživateli Lukáš. V článku máte psáno, že se HongKong bere jako třetí země, tudíž na trase Vídeň – Peking – HongKong vízum netřeba. V odpovědi uvádíte, že „Čína bude považovat Hong Kong za svoje území, takže by právě víza mohla vyžadovat“. Jak to tedy je?

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, není jiná rada než dotaz přímo na velvyslanectví 😉

  • Profilový obrázek
    Eva Kalenská napsal(a):

    Dobrý den, letíme z Mnichova do Hanoje s přestupem v Pekingu, kde čekáme 20 hodin na další let, od společnosti máme zdarma tranzitní hotel, musíme si i přesto vyžádat povolení ke vstupu ? Děkuji mám v tomhle maličko zmatek.

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, ano je lepší požádat dopředu o tranzit viz popis výše, obvykle ale není problém dostat povolení přímo na letišti.

  • Profilový obrázek
    Lukáš napsal(a):

    Dobrý den, článek je hezky sepsán, avšak mám malý dotaz. V září poletíme z Vídně do HongKongu s přestupem v Pekingu. Na přestup máme 4 a půl hodiny – nepotřebujeme tedy vízum. Musíme při příletu do Pekingu vyplnit Arrival Card? Pokud ano, co máme vyplnit do kolonky „Visa No.“?

    Předem děkuji za odpověď 🙂

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, tady bych se vsadil že Čína bude považovat Hong Kong za svoje území, takže by právě víza mohla vyžadovat….

  • Profilový obrázek
    Pavel napsal(a):

    Zdrávím, rád bych se zeptal.. Letím Brisbane-Shenzhen-Vídeň s jednou společností, v Číně mám jen 4h na přestup, tudiž nehodlám opouštět letíště. Četl jsem si více zdrojů a každý tvrdí něco jiného. Někde bez vízá do 24 hodin, někde zase, že Shenzhen je vyjímka a můsím si kvuli přestupu vyřídít rovnou vízum turistické, což je dost velký rozdíl. Jakého názoru jste vy? Děkuji

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Je to přímý přestup bez nutnosti opouštět tranzitní prostor, nepřelétá se v rámci Číny, takže vízum není potřeba.

  • Profilový obrázek
    Radkulena napsal(a):

    Dobrý den, je možné se prosím na 144h tranzitní vízum vydané na Beijing capital airport podívat na velkou zeď nebo už je to mimo povolení víza pro peking? Plus ještě dotaz,pokud letíme za tři týdny s přestupem zpět,získáme v této lhůtě podruhé 144h transit vízum?díky moc za odpověď.

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, bohužel to neumím říct 100% informace se liší i na základě dotazů na ambasádu, naposledy byla informace, že toto vízu lze získat v rámci 3 týdnů jen pro jednu cestu, spousta lidí s tím ale problém neměla i zpět.

  • Profilový obrázek
    Lenka Hornickova napsal(a):

    Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat máme letenku Viídeň-Urumqí(přestup 1hod 35 min)-Guangzhou(prestuo cca 3hod)-Langkawi.Potrebovali bychom radu jestli jsou potřeba viza,volali jsme i na ambasádu a nikdo neví nic,tak budeme rádi za jakoukoliv informaci.Dekuji
    Lenka

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, dle mého názoru ano.

  • Profilový obrázek
    Maria Hennelova napsal(a):

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, máme letenku Praha – Amsterdam – Guangzou- Sydney. Nějak jsem zmatená z toho jestli potřebujeme nějaké vízum. Děkuji moc za radu

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, pokud máte přestup do 24 hodin a nebudete v Číně opouštět tranzitní prostor tak nepotřebujete.

  • Profilový obrázek
    Nikola napsal(a):

    Dobry vecer, Chcela by som sa spytat otazku .
    Za tri tyzdne odlietame na Bali a letime z Londyna do Guangzhou kde stravime 4 hodiny na letisku a odtial odlietame na Bali. Som uplne zmetena z tych cinskych viz,pretoze na letenke mame napisane Londyn-Guangzhou-Bali ale uz som si zistila ze v skutocnosti mame palivo medzipristatie v Sanyi a az potom letime do Guangzhou. Mohli by ste mi prosim poradit ci potrebujem volajake viza i ked neopustim letisko?
    Dakujem

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, ohledně toho paliva nic neřešíte, nevystupujete ani z letadla… Pro přestupy do 24 hodin není potřeba vízum a neopouštíte ani odbavený prostor letiště.

  • Profilový obrázek
    Klára napsal(a):

    Dobrý den,

    chtěla jsem se zeptat – s přítelem letíme v říjnu Amsterdam-Xiamen-Bali. Při cestě tam máme přestup 12 hodin v Xiamen, tak bychom rádi využili zdarma hotel – musí se to řešit dopředu (případně kde) nebo až na letišti, prosím? A po cestě zpět máme 18 hodin přestup, takže bychom jej rádi využili na prohlídku města – máme zažádat dopředu o 72h vízum u aerolinky? Moc děkuji Klára

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, oboje když požádáte dopředu přes aerolinku, tak nic nezkazíte…

  • Profilový obrázek
    Denisa napsal(a):

    Dobrý deň, v júni (červnu) letíme na Bali, prestup je v Xiamene, budeme mať nejakých 16 hodín čas, je možné zažiadať o to 72 h vízum aj tu? Niekde v komentároch som čítala, že sa to dá len v Šanghaji a v Pekingu. A keď pojdeme spátky tak vlastne to isté. Moc ďakujem za odpoveď

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Ano dá, viz výpis výše.

  • Profilový obrázek
    Jitka napsal(a):

    Dobrý den, letíme v březnu do Vietnamu ( tam už víza máme schválené) a na obou cestách máme delší přestup v Pekingu, lze využít bezvízový tranzit na prohlídku města na obou cestách? Taky si nejsem jistá, někde se píše, že je potřeba dopředu kontaktovat aerolinky a někde, se stačí s platnou navazující letenkou informovat na check-in. Děkuji za radu

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, pokud je přestup do 24h tak není třeba dopředu kontaktovat, na místě obvykle dostanete vízum cestou tam i zpět, není to ale vždy 100%, když dopředu o ty 72h zažádáte, asi to není nic proti ničemu.

  • Profilový obrázek
    Karel napsal(a):

    Dobrý den,
    Plánujeme cestu do Hanoje s přestupem v Pekingu. Zde máme asi 19 hodin čekání na další spoj. Uvažujeme, že zažádáme leteckou společnost o hotel na přespání. Předpokládám, že i v tomto případě je potřeba opustit tranzitní prostor a je potřeba vízum pro vstup do Číny. Stejně tak je potřeba vízum i pro prohlídku města. Pro tento případ je tedy 72 hodinové tranzitní vízum. O toto vízum se tedy žádá při odletu směrem do Pekingu.
    Dočetl jsem se rozdílné informace o tom, co vše potřebuji pro udělaní tohoto víza.
    Většinou je uvedeno, že potřebujeme mít potvrzenou (check-in) letenku na navazující spoj. a platný cestovní pas. V některých zdrojích, včetně zde odkazované stránky ministerstva, je ale uvedeno, že je potřeba i platné vízum do konečně destinace, jestliže ho tato země vyžaduje. Vzhledem k tomu, že Vietnam vízum požaduje, si tedy nejsem jist, zda ho musíme mít nebo ne.
    S vízem do Vietnamu to budeme řešit tak, že si v ČR zažádáme o vízum, budeme mít zvací dopis (approval letter) a vystavení víza bude dokončeno na letišti v Hanoi.

    Prosím tedy o ucelenou informaci o tom, co vše je potřeba pro udělění 72 hodinového víza v Pekingu na cestě do Vietnamu.

    Děkuji za odpověď

    Karel

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, bohužel už je to otázka spíše pro konzulárního pracovníka :). O 72h vízum je fajn vždy zažádat dopředu nejlépe přes aerolinku… pokud chcete mít jistotu tak to vízum do Vietnamu bych udělal dopředu, jinak pak to vždy záleží dost často přímo na pracovníkovi v Číně co vše chce a nechce…

  • Profilový obrázek
    Jitka napsal(a):

    Dobrý den,
    v březnu letím do Hanoj s přestupem v Pekingu. Jelikož máme v Pekingu dlouhý přestup (18h), rádi bychom ho využili k návštěvě Velké čínské zdi. Letíme s Air china proto jsme využili možnosti rezervace hotelu přes tyto aerolinie, která nám byla potvrzená.
    Chtěla bych se proto zeptat, zda potřebuju žádat i o nějaké vízum a případně kde? Na letišti v Mnichově odkud odlétáme nebo až v Pekingu? Z komentářů výše jsem pochopila, že do města nás pustí, jde mi ale o tu Zeď, kterou bych ráda viděla.
    Moc děkuju.

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, dopředu přes aerolinku zažádat o těch 72 hodin, jde to obvykle i na letišti, ale není důvod to riskovat.

  • Profilový obrázek
    Veronika napsal(a):

    Zdravím, chci se jen ujistit.
    Někde je údaj o 72h v Pekingu omezen na město, někde na provincii.
    Je v rámci tohoto víza možné navštívit Čínskou zed?
    Díky za odpověď 🙂

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Poslal jsem pár dotazů na ambasádu, tak uvidíme jestli odpoví, pokud jo, hodím sem info.

  • Profilový obrázek
    Denisa napsal(a):

    Dobrý den,
    Ráda bych si zakoupila letenky na Nový Zéland a let je s přestupem v Shanghai, měli bychom se dostat z letiště SHA Šanghaj Hongqiao na letiště PVG Shanghai Pu Dong během 5 hodin 15 minut. Dá se přesun na druhé letiště během 5 hodin stihnout? a ohledně víz do Číny, je nutné je nějak zařizovat?
    Mockrát děkuji za odpověď

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, časově by to mělo vycházet ok, je potřeba si zařídit ten 72h přestup, jak je to s různými letištmi jsem ještě hodil dotaz na ambasádu ;).

  • Profilový obrázek
    Ondřej napsal(a):

    Toto je výňatek ze stránek Velvyslanectví ČR, pokud nevíte jakým způsobem kontaktovat Aerolinku k udělení 72 hodinnového víza:

    Nová vízová politika ČLR – 72 hodinový bezvízový tranzit
    29.01.2018 / 02:15 | Aktualizováno: 29.01.2018 / 02:18

    ČLR s platností od 01.01.2013 zavádí novou vízovou politiku pro turisty ze 45 zemí světa včetně ČR.

    ČLR s platností od 01.01.2013 zavádí novou vízovou politiku. Opatření se týká turistů ze 45 zemí světa včetně ČR (seznam zemí viz. níže) za následujících podmínek:

    – turisté musí vstoupit do Číny pouze přes mezinárodní letiště v Pekingu (BCIA) nebo mezinárodní letiště v Šanghaji (Pudong a Hongqiao);
    – pobyt je omezen pouze na město Peking a Šanghaj;
    – pobyt nesmí přesáhnout 72 hodin;
    – turisté musí o povolení vstoupit do Číny bez víza tzv: transit without visa“ požádat pracovníka aerolinie na přepážce check-in před odletem do Číny jinak jim vstup v tomto režimu nebude umožněn;

    Cestující musí pasové kontrole předložit následující náležitosti ke splnění podmínek 72 hodinového bezvízového tranzitního styku:

    – platný cestovní pas ze seznamu 45 zemí;
    – platné vízum pro vstup do konečné destinace (3rd country);
    – platná letenka s odletem pouze z Pekingu nebo Šanghaje do konečné destinace (s konečnou rezervací sedadla) nejpozději do 72 hodin;
    – pravdivě vyplněný registrační formulář „arrival card“ – turisté je obdrží v letadle

  • Profilový obrázek
    Daniel napsal(a):

    Dobrý den,

    letíme Vídeň – Peking – Ho Či Minovo Město. V Pekingu máme 16 hodin přestup. A to samé i cestou zpět. Jak mám tedy postupovat, když chceme ven z letiště a i se jet podívat na Velkou čínskou zeď? Děkuji.

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Dobrý den, pokud jen jednou, dopředu nahlásit u aeorlinky ta 72h víza, pokud budete chtít opustit letiště i cestou zpět, budou potřeba už standardní víza.

  • Profilový obrázek
    Marek napsal(a):

    Aké víza potrebujem, ak si chcem pozrieť aj Čínsky múr počas 20h prestupu?

    • Honza
      Honza napsal(a):

      72h přestupní víza, je vhodné žádat předem.

  • Profilový obrázek
    Šárka napsal(a):

    Dobrý den, Honzo, v květnu letime na Tchaj-wan s přestupem v Pekingu cestou tam i zpět. Neplanujeme se z letiště vzdalovat. Potřebujeme vízum, když se 2x v měsíci během přestupu ocitneme v Pekingu? Díky za odpověď

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Pokud ani jednou neopustíte letiště, mělo by to být v rámci toho 24h přestupu a není potřeba o nic žádat.

  • Profilový obrázek
    Olča napsal(a):

    Zdravím,letime Vídeň-Amsterdam-Xiamen-Bali.Je možné navštívit Činu pri cestě tam i zpět,čekací doba tam 12hod a zpět 18hod.?

    • Honza
      Honza napsal(a):

      Ahoj, ne pokud to je v rámci 14 dní tak je potřeba žádat o víza… poslední info z ambasády. Pokud jen jednou, jde použít ten 72h bezvízový transfer, je dobré ale o něj zažádat dopředu.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *